• Januari en februari zijn moeilijke maanden voor mensen met een winterdepressie. De dagen zijn kort, het weer is slecht en de eerste goede voornemens zijn gesneuveld.
  • Een winterdip kan gevolgen hebben voor je productiviteit op kantoor, maar daar is iets aan te doen.
  • Ga vaak naar buiten, beweeg veel, eet gezond en zorg voor afwisseling op je werk.

De feestdagen zijn achter de rug, maar de dagen zijn nog steeds kort en koud. Als je snel last hebt van een winterdip, kan dat lastig zijn.

Dan is het al maandenlang een opgave om ’s ochtends op te staan en je te concentreren op je werk. In plaats van dat je die belangrijke mail van een collega beantwoordt, zit je op Booking.com te kijken hoe duur het is om een lang weekend naar Zuid-Europa te gaan.

“De meeste mensen hebben aan het begin van de winter last van een winterdip”, zegt psychiater Michiel Bosman. “Maar als je gevoelig bent voor een winterdepressie zijn januari en februari ontzettend moeilijke maanden.”

Het is nog steeds donker buiten, het is slecht weer en met wat pech heb je jezelf een hoop goede voornemens opgelegd. “Dan probeer je nu minder te eten en geen alcohol te drinken”, zegt Bosman. “Misschien is er zelfs al een voornemen gesneuveld.” Dat maakt het er niet leuker op.

Helaas heeft zo’n winterdip ook flinke gevolgen voor je productiviteit. Dit zijn volgens Bosman vier manieren om over je winterdip heen te komen.


1. Ga naar buiten

De belangrijkste tip volgens Bosman: ga naar buiten. Grote kans dat je daar totaal geen zin in hebt, maar daglicht kan je van je winterdip af helpen. "Je krijgt last van een winterdepressie doordat er overdag minder licht is", zegt Bosman. "Dus in de winter moet je het licht opzoeken."

"We weten dat we veel te weinig buitenkomen tegenwoordig, dus alles wat je kunt doen om het zonlicht op je gezicht te krijgen, is mooi meegenomen. Een strandwandeling of lunchwandeling werkt daarom ontzettend goed, maar als je daar geen tijd voor hebt, kun je er ook voor kiezen om alledaagse dingen buiten te doen."

Als de zon schijnt, kun je prima met een dikke jas aan even een halfuurtje buiten op je laptop werken. En moet je op zaterdag boodschappen doen? Ga dan naar de markt, zodat je buiten blijft. Ook is het een goed om nieuwe kleding niet op internet te bestellen, maar om even het centrum in te fietsen en het in de winkel te kopen. Door dit soort trucjes toe te passen, ben je nauwelijks extra tijd kwijt, maar ben je wel veel meer buiten.

En lukt het je écht niet om meer naar buiten te gaan? "Dan kan het zin hebben om een daglichtlamp aan te schaffen", zegt Bosman. "Daar ga je dan tijdens je ontbijt een halfuurtje voor zitten, dat werkt heel goed. Het idee is dat je jezelf 's ochtends vroeg een boost geeft met licht. Dus als je heel vroeg op je werk bent, dan kun je er ook zo'n lamp op je bureau zetten."


Alles weten over recruitment, solliciteren, kantoorleven en productiviteit? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief over werk en carrière.


2. Beweeg veel

Als je last hebt van een winterdip, heb je nergens meer zin in. Bosman: "Bij een normale depressie slaap je niet, maar bij een winterdepressie komen sommige mensen in een soort winterslaap terecht. Ze slapen uren langer dan normaal en hebben overdag nergens zin in."

"Het helpt om dan meer te bewegen, om meer te sporten", zegt Bosman. Door te bewegen, maakt je lichaam endorfine aan, het gelukshormoon. Plof dus niet op de bank neer als je een keer vroeg klaar bent met werken, maar haal je mountainbike of hardloopschoenen tevoorschijn en ga naar buiten.


3. Eet gezond

Boterhammen met gezond beleg

Nog een groot verschil tussen een normale depressie en een winterdepressie: bij de eerste verlies je je eetlust, bij een winterdepressie krijg je juist trek. Dat is onhandig, want omdat je toch al geneigd bent om op de bank te blijven zitten, kom je dus sneller aan.

"Eet daarom gezond", zegt Bosman. "Je hoeft geen ingewikkelde diëten te volgen, houd je gewoon aan de Schijf van Vijf." Eet dus niet te vet, drink (hoe verleidelijk soms ook) niet te veel koffie en laat dat biertje zo nu en dan ook staan.

Als je veel aandacht aan je eten besteedt, word je er ook nog eens blijer van, zegt Bosman. "Als je zelf kookt en zo puur mogelijk eet, geeft dat veel meer voldoening. Je bent veel alerter op wat je eet. Ik kan echt genieten van een goed stuk fruit, dat maakt de dag toch weer wat leuker."


4. Zorg voor afwisseling op je werk

Tot slot: je winterdip maakt het een stuk moeilijker om productief te zijn op je werk. Dat hoeft niet erg te zijn, want we kunnen niet continu pieken. Zorg er daarom, samen met je baas, voor dat je ook af en toe wat anders kan doen op je werk en je kan ontspannen.

"Het kantoor hoeft er echt niet zo uit te zien als dat van bijvoorbeeld Google, met op iedere hoek een hippe tafeltennistafel. Maar het helpt wel als je na een uurtje heel hard werken even op adem kunt komen door iets anders te doen. Bij ons staan er in de kelder een paar roeimachines. Ze worden niet heel veel gebruikt, maar ik weet dat sommige mensen het heerlijk vinden om zich daar tijdens de lunchpauze op uit te leven."

Het werkt niet alleen goed tegen de winterdip om af en toe een pauze te nemen, maar ook tegen stress. "In de winterperiode is werkstress denk ik erger dan in de zomer", zegt Bosman. "Je hebt met de jaarafsluiting te maken, een drukke periode, de dagen zijn korter en in de winter zijn mensen sowieso wat gevoeliger voor stress omdat we zo geleefd worden. Een beetje stress is goed voor de mens, maar gun jezelf ook wat rust."

Lees meer over werkdruk: